Aquesta web resta tancada en espera d'administradors agosarats. Contacta'ns
Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquesta web usa cookies. Tancar | Més informació
Tot sobre la Bisbal d'Empordà i pobles veïns
capçalera
 Trobada de cultura popular i tradicional
Rua de Carnaval 2007
Detalls del Mundial
Carbonera i rajoleria de Forallac 2011
El campanar de la Bisbal

Cerca a totbisbal


Afegir article
Registrar-se
Accés usuaris

Recuperar dades

L'emissora de la Bisbal d'Empordà i pobles veïns La televisió de la Bisbal d'Empordà i pobles veïns  Vols gestionar "un altre tot"? Què és guifi.net i com te'n pots beneficiar

  L'article    
vinetaNova aportació documental sobre la fabrica Coromina
Sinopsi
El gener sortia publicat en aquest mitjà un reportatge de Roger Font i Ignasi Corney titulat "La Coromina, un element del patrimoni bisbalenc pendent de protecció". Amb aquest article hi vull aportar informació complementària.

La lectura de l'esmentat reportage em va portar a recordar que tenia guardades unes fotografies que pertanyien a una part dels mostraris de rajols que elaborava l'empresa. Sovint els empraven els agents comercials per orientar els compradors. No puc especificar en concret a quina època pertanyen aquests dissenys, possiblement siguin de la dècada dels anys 1980 o 1990. 

He considerat que podria ser d'interès digitalitzar les imatges que tinc disponibles i fer-ne un breu muntatge en vídeo que ens permeti observar els tipus de dissenys i de colors usats per la industria d'aquell moment. Aquestes imatges ens poden servir per veure com han anat evolucionant les tendències ceramistes dins del mon de la construcció i, en especial, de la decoració en interiors d'habitatges.

D'aquesta empresa, que va ser inaugurada l’any 1911 i clausurada l'any 2007, se n’han fet cròniques que, en conjunt, van augmentat el seu expedient històric. També se n'ha fet alguna conferencia explicant característiques de la mateixa.

L'any 2009 ja aquest mitjà presentava un reportatge que parlava de la sirena de Can Coromina, que actualment toca cada dia laborable des de l'empresa de Can Mir, situada a la carretera de Cruïlles. El propietari la va adquirir després del tancament de la Coromina.

També l’any 2015 es va presentar un recull de dibuixos oferts per l'empresari Joan Baptista Coromina, àlies Koro. Era una persona afeccionada al dibuix a qui venia de família aquest interès, i possiblement aquesta creativitat era molt útil en el noment de crear peces noves en aquest àmbit de la ceràmica. Aquests dibuixos van ser cedits a l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà (ACBE).


     
     Enllaços d'interès
   
Autor/a Rosa M. Masana Ribas
Tema Ciutat
08.06.2016
Web