Aquesta web resta tancada en espera d'administradors agosarats. Contacta'ns
Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquesta web usa cookies. Tancar | Més informació
Tot sobre la Bisbal d'Empordà i pobles veïns
capçalera
 Galeria 10 anys de Geganters
XII Fira de circ al carrer (III)
Sota la barana del passeig
Terrissa de la Bisbal
Dos anys sense aigua potable

Cerca a totbisbal


Afegir article
Registrar-se
Accés usuaris

Recuperar dades

L'emissora de la Bisbal d'Empordà i pobles veïns La televisió de la Bisbal d'Empordà i pobles veïns  Vols gestionar "un altre tot"? Què és guifi.net i com te'n pots beneficiar

  L'article    
vinetaSer? Desaparèixer? Canviar a temps
Sinopsi
Estimular una reflexió sobre els orígens de problemàtiques ambientals recurrents i cícliques. Constatem que les solucions i les correccions necessàries no han començat, malgrat les dècades transcorregudes, les evidències i la gravetat de la situació.

Els actuals usos productius i els lúdics del territori, amb les seves infraestructures i conseqüències, formen una aliança massa arriscada pel manteniment de l’odre natural i la preservació de recursos com l'aigua. Si ens quedem en la casuística i en la mirada superficial sense enfocar els orígens de la problemàtica ambiental, no és possible resoldre els mals. Només apedaçar i enganyar-nos, esperant solucions a les que justament no estem contribuint; lamentar-nos pels mals és, certament, insuficient, aixó com ignorar-los; no serveix.  

El procés d’acceleració i els rendiments exigits a la producció agrícola no permeten la regeneració de la terra, que acaba rebent successives càrregues de tipus químic o d’altres, destructives en relació amb l’equilibri natural; per compensar la seva “lentitud” i “assegurar” les collites. Aquest procés de deteriorament es troba enmig de contradiccions irresolubles sense un canvi radical del model alimentari i també econòmic.  Per caminar en aquesta direcció és precisa la participació activa de totes les parts. Per exemple, la ciutadania pot exercir un paper decisiu, si aposta per la qualitat alimentària centrada en la producció de proximitat i en la diversitat. I abandona la mercaderia industrial i tòxica procedent principalment de l’explotació animal.

Existeixen una gran quantitat d’etiquetes sobre la producció de proximitat, però són pura propaganda, adreçada a un tipus de mercat i al turisme, etc. Aquesta perversió s’explica pel fet que les inversions directes en el sector són escassíssimes si es comparen amb qualsevol altre. Si existeix un rellançament de les petites produccions locals és principalment pel voluntarisme d’un grapat "d’artesans de la terra" que han decidit i aposten a contracorrent per incentivar un mercat i un modus de vida satisfactori més enllà dels rendiments econòmics.   

D’altra banda, l’accessibilitat al medi natural/rural s’ha incrementat de forma exponencial durant les darreres dècades, promoguda per la combinatòria de noves carreteres i pistes asfaltades, vehicles eficients i el progrés econòmic suficient d’una part de la població; és això destructiu en sí mateix? No necessàriament. Partim d’una realitat determinada, una país petit, molt poblat que ha apostat pel turisme mentre destrueix el seu propi producte (el territori) i amb una mobilitat extraordinària.

La depredació actual està vinculada principalment a la manca de comprensió sobre les pautes i les necessitats del medi natural; aquestes requereixen la presència i l'observació suficients, impossibles quan els models predominants consisteixen en transportar valors i recursos aplicats en l’àmbit urbà que no encaixen (velocitat, no-observació, confortabilitat permanent, soroll, deixalles). Cal exercitar l’adaptabilitat necessària a un medi diferent i desconegut, que seria el camí imprescindible per a la seva continuïtat equilibrada i, naturalment, per a la nostra integració.

Aquests dos fronts, el de la producció i el de la resta de les activitats humanes, actuen a hores d’ara com dos grans maquinàries letals en favor de la depredació del medi. Provoquen de forma directa la contaminació de les terres i els aqüífers, imprescindibles per a la continuïtat de la riquesa biològica als territoris. I amenacen amb l’acceleració del procés de sequera amb  incendis permanents, relacionats amb el desconeixement i el menyspreu pel territori. Són dos fronts “aliats” i sustentats per una mateixa idea fallida de progrés. Canviem?Referències
Sortiu a caminar pel territori, observeu la merda que hi ha i el poc respecte que abunda
     
     Enllaços d'interès
   
Autor/a Pere Cuenca
Tema Territori
09.08.2016
Correu-e pere@...
 
 
Sobre la sessió informativa de l'aigua
L'Ajuntament de la Bisbal es compromet a bonificar el rebut de l'aigua Sindicació als articles de totbisbal    T'expliquem què és l'RSS whatsapp
totbisbal és un projecte independent compromès amb la comunitat, sense cap suport institucional.
És possible pels ajuts dels socis, empreses que s'hi anuncien i, principalment,
per la tasca no remunerada del seu equip i col·laboradors.

totbisbal.com/articles/detallsarticles.php?nIdArticle=949
totbisbal.com 2004-2022 - Plaça Major 2, 1r A - 17100-La Bisbal d'Empordà- Tel. 669505953