<?php echo $aStrHTMLPaginaInici[$vIdioma];?> Tot sobre La Bisbal d'Empordà
  La recuperació d'un element patrimonial:
  l'església de Sant Cebrià dels Alls
Vilaweb la Bisbal d'Empordà
   
 

El Consorci de les Gavarres presenta aquest diumenge el resultat de les obres de restauració de l'església de Sant Cebrià dels Alls, accessible des de Romanyà de la Selva pel camí que porta a la Font Josepa o des de la urbanització Río de Oro de Calonge.


Situada en la carena del Coll de la Ganga al Puig d'Arques, l'edifici havia sofert l'espoli de teules, rajols, premses i altres objectes a conseqüència de l'abandonament de la zona. S'hi va fer una primera intervenció de neteja que va efectuar l'Escola Taller les Gavarres i el 2004 es van refer el mur perimetral que envoltava l'església, l'escala d'accés i es van tallar dues alzines que arrelaven sobre els absis per situar-hi uns bancs. Un projecte redactat pel Consorci va determinar com a prioritària la restauració del teulat i dels paraments per evitar el seu estat de degradació, obra que s'ha executat en dues fases. El mal estat de la coberta estava provocant importants infiltracions d'aigua a l'interior que haurien pogut portar al col·lapse a les voltes de les capelles i de la sagristia i, a més, s'estava obrint una esquerda en el mur de la façana est.


 
Inauguració

L'església, del romànic tardà i actualment fora del culte, va ser cedida el 2002 per un particular que l'havia adquirit deu anys abans.
L'immoble té una nau rectangular amb presència d'un absis semicircular orientat a llevant i forma part –amb la rectoria totalment enrunada i el castell de Camós, restaurat el 2004– de l'antic nucli de Sant Cebrià dels Alls, agregat el 1829 a Cruïlles. Fins a finals del segle XIX va ser l'església parroquial d'un conjunt de masies conegut també com a Camós prenent el nom del castell que se situa al seu costat.
L'indret es menciona ja en documents de l'any 1062. I gràcies a documents de 1359 i de 1370 sabem que aquest petit nucli tenia 28 i 38 llars o famílies respectivament, xifres que indiquen que hi havia més d'un centenar d'habitants. El 1332 es va dedicar un altar secundari a Santa Maria i entre els segles XVII i XVIII se li van afegir dues capelles laterals i la sagristia. L'obra, que ha permès recuperar el símbol d'una població desapareguda, ha comportat la inversió de 57.039 Sant Cebrià euros aportats pel Servei de Monuments de la Diputació de Girona en un 35%, el Departament de Cultura (21%), fons europeus (21%) i el Departament de Medi Ambient i Habitatge (23%). Algunes persones recorden haver-se casat en aquesta església o haver-hi fet la comunió.
A més, és un element d'interès per a la xarxa de senderisme i cicloturisme en ser un lloc de pas i de repòs i formar part d'un camí de gran recorregut que travessa les Gavarres. Les obres es presenten avui durant el II Aplec, que se celebra per Sant Corneli, com s'havia fet sempre. Se celebrarà una missa a dos quarts d'una a l'exterior, hi haurà un piscolabis i un concert de músic a càrrec del grup de folk Trifolium.

Els bancs, les campanes i la porta de l'església es conserven encara a l'església de Sant Martí de Romanyà de la Selva. Caldrà veure ara si aquests elements han de ser retornats a l'església de Sant Cebrià. De feina per fer encara en queda. Faria falta refer el paviment i fer un informe tècnic que dictaminés si es podrà o no afrontar la restauració de les pintures murals i fer una excavació que determini els fonaments de l'església primitiva.

 
   
     
  Ignasi Corney per totbisbal, en data 24/09/06