Tot sobre la Bisbal d'Empordà i pobles veïns
capçalera
escut  Entrevistes


Solidaritat amb el Camerun


Entrevista amb Salvador Cortadellas: projecte A MÀ.

Salvador Cortadellas i Angel, escultor i ceramista, es nascut a Barcelona, l’any 1952 i fa vint i cinc anys que viu i treballa a Sant Pol de la Bisbal.

Des del meu particular punt de vista es tracta d’un dels creadors més importants dels que desenvolupen la seva obra en la nostres comarques, i algun dia no gaire llunyà m’agradaria tractar la seva trajectòria artística en detall, doncs voldria mostrar part de la seva obra als lectors del TotBisbal i El Portàtil que encara no la coneguin.

De tota manera, el que avui m’ha dut al seu estudi de Sant Pol és el desenvolupament d’una idea que ja fa temps que l’ocupa i que ara comença a prendre forma. En síntesi es tracta d’un projecte solidari amb la mainada de Botmakak, una poble situat al sud del Camerun, una pensada molt pròpia de la seva personalitat, i força lligada a la activitat artística que du a terme habitualment.

Quan temps enrere Salvador em va parlar per primer cop d’aquesta idea, em va semblar senzillament esplèndida, i tot seguit vaig pensar que pagava la pena que la gent de la Bisbal se n’assabentés, i si hi ha algú que hi vulgui col•laborar d’alguna manera, oli en un llum.

Per això, i aprofitant la bona amistat que ens uneix n’he abusat un xic i li he demanat a Salvador que ens parli del projecte “a Mà”

Salvador, explica’ns de que va aquesta història i com se’t va acudir

Amb la resta de la gent que varem decidir tirar endavant “a mà”, hi comparteixo plenament el principi que la creació és una facultat que tots portem a dins, i que cal aprendre a tenir-ne cura.

Creiem que l’expressió plàstica forma una part important del procés educatiu des de que el nen es ben petit. És una eina que ens ofereix l’oportunitat d’aguditzar els nostres sentits, ens ajuda a potenciar i motivar la nostra capacitat imaginativa i a expressar-la en tots els aspectes de la nostra vida.

Estant al Camerun i veure amb quines estructures i mitjans es treballa a les escoles, hem constatat que la població escolar rep ben poca formació d’aquestes matèries que em són tan volgudes. Això em va decidir a  tirar endavant el projecte A MÀ integrant-lo en el conjunt de projectes que la O.N.G. Agermanament sense fronteres porta endavant, des de fa molts anys al Camerun.

Per que Àfrica en general i el Camerun en particular ?

El meu pare era metge (uròleg i medicina general) i dedicà gran part de la seva vida al servei dels qui més el van necessitar. L’ any 1963, junt amb el Dr. Francesc Abel varen fundar l’associació Medicus Mundi i començaren a preparar el que seria el primer projecte, l’hospital de Ngovayang al sud del Camerun, fundat el 1966; des de aquest any dedicà les seves vacances al duríssim treball al hospital , a la formació a Barcelona de estudiants de medicina natius que poguessin portar-lo endavant, i en definitiva, a Medicus Mundi.

Un cop arribà la jubilació es van allargar les estades a Ngovayang, i estant ja l’hospital consolidat, va anar ,sempre acompanyat de la mare, al hospital de Beboro (Tchad) a ajudar el meu germà Francesc, també metge, que fa 35anys que és allà.

El febrer de 2005, Medicus Mundi em va proposar de fer una escultura commemorativa del 40 aniversari de la fundació de l’hospital, i per desembre  varem anar-hi per instal·lar-la i participar a la gran festa que es va fer el 1 de Gener de 2006; el viatge el varem fer amb gent de Medicus Mundi i d’Agermanament sense fronteres estant un mes per tot el país i veien com tiren endavant els diferents projectes d’aquesta darrera organització. Aquest és el perquè.   

No tems que davant la dura problemàtica de la mainada a Botmakak aquesta iniciativa es dilueixi enfront necessitats aparentment mes imperioses ?

Crec que al contrari, pot ajudar i molt a que es sobreposin a aquesta crua realitat. L’expressió plàstica dins del procés escolar de la mainada és tant necessària com qualsevol altre matèria educativa, i a més és altament formativa.

Hem comprovat que els nens i nenes d’aquest país tenen una habilitat especial per la creació d’ objectes lúdics amb materials locals al seu abast (cotxes, avions, bicicletes...). Es tracta doncs de potenciar aquestes habilitats i donar-les-hi una dimensió més amplia, i tornar a dotar als joves el sentit de la creativitat i del treball artesà.

A més, l’art manual ha estat sempre una activitat molt arrelada a las terres africanes, però encara que s’ha anat perdent a causa de la introducció de nous materials que es troben al mercat com ara el plàstic, l’ alumini etc, encara estem a temps de redreçar el procés.

Podries donar al nostres lectors detalls sobre com teniu pensat que es desenvolupi el projecte

El projecte “ A MÀ”, tot hi sent un projecte de  suport educatiu és duria a terme, en principi, d’ una manera extraescolar per tal de no interferir en l’ area d’ ensenyament oficial, al menys això seria així fins que no hi hagués un requeriment per part de les autoritats competents i/o una proposta, per part dels mestres d’ allà, a aquestes autoritats.

Un cop la etapa inicial (adequació dels espais e instal·lació, recerca de materials i d’artesans autòctons que es comprometin a tirar-lo endavant),  el projecte està enfocat amb dos vessants complementàries :

--Formació de mestres que haurien d’ introduir l’ expressió plàstica a l’escola.

--Instal·lació d’ un taller de ceràmica que funcionaria al servei d’ aquesta formació i de l’ escola.  Al mateix temps aquest taller es dedicaria a la manufactura d’objectes utilitaris i d’ artesania al servei de la població i a la venda (tant al país com a casa nostre); evidentment, els beneficis serien pel taller i els qui hi treballen.

En quina fase us trobeu actualment ?

Han fet falta reunions amb Agermanament i amb les autoritats de Botmakak per veure l’ interès i viabilitat del projecte per començar a arrencar.

Ara ens trobem en fase de difusió per trobar ajudes, tant econòmiques com de material, i col·laboradors; anem emmagatzemant  el que ens donen i preparant el proper viatge que serà a finals d’any, tot acompanyat d’un reguitzell de e-mails al Camerun per anar perfilant tot el projecte.

De totes maneres tot va a ritme Africà on el temps és un concepte molt diferent, a més el juliol passat varen haver-hi eleccions municipals i del parlament i ens van canviar l’alcalde de Botmakak, això ens ha alentit una mica; A MA també forma part de l’agermanament de Esparreguera i Botmakak, es per això que aquest personatge, l’alcalde, és una peça clau.

De quina manera t’involucraràs tu mateix en el projecte

Tenint en compte que com a nou projecte, es comença de zero, s’ha planificat aquesta anada per fer un estudi sobre el terreny i acabar de fixar l’emplaçament dins les possibilitats plantejades.

Estudiar tot el què s’hi ha de fer i el que fa falta  per adequar els espais

Parlar amb els artesans de la regió i implicar-los en el projecte

Parlar amb els mestres i  també amb les autoritats corresponents a fi d’interessar-los i  facilitar, aquets últims i els enviaments de material

Planificació dels cursets i del calendari d’acord amb les possibilitats dels mestres

Formalitzar la figura d’un responsable local

Recerca de materials locals etc..

Tot aquest treball previ implicarà unes quantes estades personals allà, però no s’ha d’oblidar que un cop estigui acabada aquesta etapa, l’ intenció és que el projecte el duguin els mateixos artesans locals amb la seva manera de fer i el seu exquisit gust artístic i sigui autònom portant nosaltres la ajuda econòmica i material, coordinació, manteniment i suport als artesans, espero que aleshores la meva presència allà podrà ser més distanciada centrant-me més a les  moltes gestions que s’hauran de fer aquí.

Amb quins suports compteu i com penseu recaptar els fons que es precisen per que “A mà” pugui començar a caminar ?

Amb totes les dades recollides es farà el projecte econòmic, necessari per tal de poder demanar subvencions al Fons català de cooperació, la Caixa i altres institucions.

Contem també amb les ajudes del ajuntament d’ Esparreguera, aportacions particulars i el que es reculli amb diferents actes que s’organitzaran. També es duran a terme campanyes de recollida de material didàctic a diferents escoles i empreses.

Per tal de poder començar abans no es materialitzin aquestes iniciatives, hem organitzat un concert-presentació  per el proper 6 d’octubre (22h.) a la sala del Patronat a Esparreguera a càrrec de: Toti Soler, Dardo Soria (cantautor argentí), Edmond Agenor (cantautor camerunès) i el grup empordanès de musica mediterrània Terral. També estem fent gestions per organitzar-ne un altre a la ciutat de Girona.


 Autor/a    Data d'edició
 
Manel Magrinyà i Ros   24.09.2007
totbisbal és un projecte independent compromès amb la comunitat, sense cap suport institucional.
És possible pels ajuts dels socis, empreses que s'hi anuncien i, principalment,
per la tasca no remunerada del seu equip i col·laboradors.