Tot sobre la Bisbal d'Empordà i pobles veïns
capçalera
escut  Entrevistes


Lluís Sais: "si hi estem els quatre anys demostrarem que ens n'hem sortit"


Aquesta és la primera entrevista que fem a l’alcalde de la Bisbal, el senyor Lluís Sais Puigdemont, que va prendre possessió del càrrec el 16 de juny de l’any 2007, és a dir, fa un any i escaig. Durant aquesta etapa, totbisbal.com i Vilaweb la Bisbal hem assistit a la situació política i als conflictes que han succeint i n’hem informat puntualment. Primer amb les relacions postelectorals que van dificultar una entesa en l’intercanvi de cromos entre municipis que CiU i ERC van portar a terme. Ja es va veure de bon començament que el PSC no posaria facilitats al govern.

Posteriorment, hi va haver el trencament del pacte nacionalista per part de CiU el 24 de gener d’enguany, acompanyat de la immediata sortida d’Yruela del partit i de la seva renúncia com a regidor al cap de pocs dies. Xavier Dilmé va tornar com a regidor i l’alcalde va anunciar a finals d’abril, principis del mes de maig, que la Federació té les portes obertes per tornar.

L'alcalde de la Bisbal pot conservar la cadira o pot perdre-la pròximament. Tot dependrà del que decideixi fer CiU, segons sembla, el pròxim mes de setembre. Sais reconeix l'error d'ERC amb la proposta d'increment salarial, però afronta el futur amb el convenciment de seguir endavant en el càrrec.

Al reproductor podeu escoltar-hi la totalitat de l'entrevista (1h 36' 28'') i una selecció de fragments:[VE D'ABANS]

Què passa amb la urbanització dels jutjats i amb els jutjats. Quan entraran en servei?

Tenien intenció, en el decurs del mes d'agost, de començar a fer tot el trasllat, però això depèn d'ells. La inauguració dels jutjats la faran quan creguin convenient, quan sembli que els pertoqui. I el tema de la urbanització en el decurs d'aquest mes hauria d'estar acabada, si no hi ha cap novetat. Dic aquest mes perquè si dic 15 dies segur que faré curt. Per tant, diguem que en el decurs d'aquest mes de juliol hauria d'estar acabat.

Val. Hi ha una altra qüestió que sembla que no avança com és la nova deixalleria. Quan obrirà? Amb aquesta ens pot donar un termini?

No, a veure, t'explicaré, perquè a vegades les coses no se saben. El que no es pot fer és obrir una deixalleria sense contenidors. I els contenidors ni estaven previstos (riu). Una cosa és l'obra civil, per dir-ho d'alguna manera, i l'altra cosa és després el contingut. I el contingut no hi era. Per tant, s'ha hagut de tirar endavant. No hi havia un Pla de gestió de com s'havia de gestionar aquesta deixalleria. En aquests moments el que s'està fent és tenir converses amb el Consell Comarcal, que ja hi ha altres experiències, amb el qual es pugui establir un conveni perquè ells portessin la gestió de la deixalleria. Hi ha un esborrany de conveni que estem estudiant i que mirarem, amb el més curt temps possible, d'intentar desencallar.

Entrem, ja estem acabant l'entrevista, amb un dels temes importants. Quina és la variant que vostè voldria... i no se m'escapi ni se me'n vagi per la tangent...

(Riu) Quina és la variant que jo voldria? Jo voldria una variant que fos la millor per la ciutat i per al conjunt del territori. La resposta és així de clara i de senzilla. Jo sé que amb aquest tema hi ha molta gent que té ganes d'enganxar-me, per dir-ho d'alguna manera (riu) i jo em continuo mantenint en el que vam dir al seu moment.

L'Ajuntament de la Bisbal va fer al seu dia una aposta per la variant sud. Nosaltres seguim dient: la variant sud és l'opció de l'Ajuntament de la Bisbal, a menys que es demostri que la nord sigui molt millor. I aquest és el nostre plantejament. Però és que dir en aquests moments, quan es torna a saber que pel que fa referència a la variant sud s'està treballant amb un projecte i amb un traçat nou... és clar, és que em sembla que fer segons quines afirmacions, són d'una certa gratuïtat, no vull dir irresponsable, perquè entenc que tothom és molt responsable al moment que defineix segons quins posicionaments, però el missatge que ha de tenir clar la gent és que el que farem l'Ajuntament de la Bisbal, i quan dic l'Ajuntament de la Bisbal vull dir totes les formacions polítiques... és prendre un posicionament per la millor opció. I per l'alcalde, que quedi clar, intentarà buscar el màxim consens amb tots els grups polítics. Això ho tinc claríssim. Perquè és una decisió que entenc que el posicionament ha de ser amb el màxim consens possible de tots els partits polítics. Amb el màxim. Si podem sumar els 13, sumar els 13. I entenc que aquesta ha de ser la responsabilitat que em pertoca com a alcalde de la Bisbal. I continuo dient el mateix: sud, perquè és el que l'Ajuntament de la Bisbal en el seu moment va plantejar a menys que quan tinguem els dos projectes sobre la taula, els estudis que els han d'acompanyar i tot plegat, ens diguin que és una barbaritat la sud, cosa que no crec que passi. Entenc que plantejaran dues opcions i que cap serà una barbaritat, només faltaria que després del temps que han tardat, que passés això.

És cert que la tramitació s'ha alentit, també és cert que hi ha un estudi del CILMA del febrer passat que em consta que només l'han vist vostè i l'alcalde de Forallac i també és veritat que es va parlar d'obrir un debat ciutadà. Per què encara no s'ha obert aquest període de participació a la ciutadania?

Per la mateixa resposta que abans m'has preguntat. Què els ensenyarem a la gent? La gent es pot posicionar en funció de l'afectació que tingui sobre el territori, però l'afectació, si no veiem un trajecte que sigui mínimament definitiu, difícilment podem... és a dir, en aquests moments els posicionaments... crec que hi ha moltíssima gent posicionada per nord o per sud per afectació personal i jo puc entendre-ho. Si a mi m'afecta un camp, una casa, una masia... entenc que pugui haver-hi aquest posicionament. Ara, entenc que com a administració s'ha de fer una cosa seriosa. I crec que aquí hauríem de comptar amb la col·laboració del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Ells ens haurien de venir a explicar les dues opcions, per què una, per què l'altra... Crec que s'ha de fer un debat neutre de participació i d'informació. Tant d'informació com perquè la gent pugui participar i opinar. I evidentment, quan es prengui l'opció que s'hagi de prendre, intentar poder-hi fer, del que s'hagi pogut recollir, a nivell d'aquest debat de participació, del que hàgim pogut recollir a nivell dels diferents ajuntaments, fer totes aquelles al·legacions que facin que la proposta, que sempre he dit el mateix, a mi personalment no me n'agrada cap de les dos, que la menys dolenta encara sigui menys dolenta.

És que sembla com si l'opinió del ciutadà, que en definitiva en quedarà afectat, compti relativament poc, vingués tot marcat de dalt i no podrem fer-hi, no s'hi podrà fer, gaire res...
Crec que el que s'hi pot fer és recollir les aportacions dels ciutadans. Això es pot fer i és el que hem de fer. S'ha de fer un debat serè, que no sigui visceral. Els debats han de ser serens i constructius, i sense por que la gent pugui manifestar-se i opinar. I, a partir d'aquí, recollir el que sembli susceptible de millorar el traçat que es decideixi definitivament.

Em comentava abans que s'està fent un Pla integral de millora del riu Daró. Preveurà eliminar la penosa imatge del riu Daró com a aparcament de cotxes? O és tan romàntica la visió que no es pot treure perquè recorda els carros i tartanes de fa alguns segles?

Tan com romàntic no, jo diria tercermundista. Sincerament, no fa falta un Pla per treure els cotxes del riu, només fa falta que baixi aigua pel riu i ja els treu automàticament, no? El que demostra que quan baixa el Daró, que seria menys del que seria aconsellable i desitjable, la gent també s'espavila per buscar aparcaments alternatius. Crec que precisament un bon moment per eliminar els cotxes del riu és quan hi hagi l'aparcament del camp de futbol obert i el de la zona dels jutjats i l'arxiu obert. A la Bisbal no podem donar la sensació, cada vegada que passa un ciutadà de qualsevol altre lloc, s'aturà al semàfor del pont nou i mira cap a la dreta i troba un espectacle que li pot recordar qualsevol país de l'Àfrica o de no sé on... em sembla totalment desaconsellable.

I permet-me fer un incís també aquí amb el tema del riu. Moltes vegades es comenta per què el riu no s'enrajola per fer un aparcament... aviam, vull deixar ben clar que qui té la titularitat del riu és l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). I l'ACA no permet fer actuacions d'aquest tipus a dia d'avui, i és una qüestió que, com a alcalde, jo he plantejat. Però l'ACA diu que no. Per tant, vull deixar-ho ben clar perquè a vegades sento comentaris que aquesta és la millor opció... sí que seria una gran opció, però el problema és que l'ACA és la responsable de la trama del riu i l'ACA no deixa fer-ho.

Anem acabant. Vostè s'imaginava ser alcalde d'aquesta forma? El càrrec ha canviat la seva forma de ser? Creia que les coses eren diferents abans des de l’oposició amb ara?

Ser alcalde sabia que suposava dificultats. Des d'un punt de vista personal és evident que implica una satisfacció i un orgull i un honor ser el màxim responsable polític de la teva ciutat o el càrrec més important i posar-te al servei del ciutadà, però també és cert que comporta unes obligacions i uns peatges, com he dit abans, que fan que tinguis una vida privada i familiar una mica més complicada, fan que potser pel meu caràcter més extravertit la gent tingui més predisposició a aturar-me al carrer i a dir-me i demanar-me segons quines qüestions... i, evidentment, sí que has d'intentar estar o aparentar estar de bon humor en tots els moments. I totes les persones sabem que hi ha moments determinats en què estem de més bon humor i de més mal humor, però el tracta amb el ciutadà ha de fer que en tot moment estiguis i aparentis estar de bon humor malgrat que algun dia puc sortir de l'Ajuntament a dos quarts de quatre de la tarda, si em permeteu l'expressió, de molta mala llet, i trobar-te al carrer a algú que t'atura i et diu alguna cosa i, evidentment, has de canviar el xip. Però sí que sabia que era una qüestió que requeria dificultats, n'era coneixedor i n'era conscient, però també és cert que em sento molt arropat i molt ben acompanyat pels quatre regidors d'Esquerra Republicana que estan al govern, als quals voldria aprofitar per destacar la gran tasca que estan fent, alguns d'ells dins de les seves limitacions de temps, que estan combinant la seva feina amb les tasques de regidor. I té un mèrit molt important. I crec que els regidors d'Esquerra estan fent una molt bona feina i tenen una predisposició i jo en aquest sentit em sento molt ben acompanyat.

En principi, il·lusionat per continuar...

(Riu) Home, i tant que estic il·lusionat per continuar... a veure, si no estigués il·lusionat per continuar no obriria ponts de diàleg amb CiU per intentar arribar a un acord, els deixaria si de cas que fessin un acord amb alguna altra formació. Però no no, evidentment il·lusionat, amb moltes ganes de continuar malgrat sé que també em consta que en algun moment determinat arrel dels problemes que tinc, que he tingut amb aquesta hèrnia discal, la rumorologia ha parlat de 40.000 malalties diferents. Però bé, això forma part de la rumorologia popular i, a vegades, també de comentaris que es poden deixar anar de forma més ben i més malintencionada.

Comentaris com els que manifesten algunes persones que diuen... ostres, és que sembla que no estan fent prou o com si no se n'estiguessin sortint, la gent d'Esquerra... Què diria vostè a això?

(Riu) Jo diria el que he dit abans en un moment de l'entrevista. La valoració s'ha de fer d'aquí a quatre anys. Ni més ni menys, és a dir, la gent ens ha de donar temps. Ens hem situat, al seu moment hi va haver un període de situació, hi va haver un moment de trencament de govern que, vulguis o no, també va canviar la situació i, a veure, la va dificultar, però la gent ha de ser conscient que portem des del mes de gener amb minoria. Que amb minoria suposa un esforç per pactar les coses que van a ple per consensuar, que no és tan fàcil i que depens de la bona voluntat de la resta de formacions. Però que la gent tingui ben clar que tant l'alcalde com els regidors d'Esquerra, si hi estan els quatre anys, demostraran que se n'han sortit, i que se n'hauran sortit amb nota.

Anem ja per acabar. M'agradaria que fes una valoració dels nostres mitjans. Vostè sap que vam néixer del no-res, en el cas de totbisbal.com, i del valor de progrés que oferim, amb un servei 24 hores 365 dies per al municipi? Com veu la nostra funció?

Home, la vostra funció la veig interessant, correcta i rigorosa, que per a mi és el més important que hi pot haver en un mitjà. És a dir, ha de ser el rigor, el contrastar, perquè crec que és molt important contrastar les informacions i, evidentment, a partir d'aquí, del contrast, el periodista pot informar amb molts més arguments. I crec que és el que s'està fent tant des del Vilaweb com des del totbisbal.com. Crec que feu una feina molt correcta, molt digna informant amb rigor i amb seriositat, que és com crec que s'ha de fer.

El que diu està molt bé. Durant l’entrevista hem parlat de moltes coses... però ara... parlem seriosament, de tu a tu... a banda del reconeixement social, veu viable algun suport als nostres mitjans?

Ah! M'estàs preguntant una cosa que no depèn de mi, perquè hi ha regidors que tenen competències, en aquest cas hi ha un regidor que té les competències amb comunicació, que és qui gestiona la partida econòmica. Crec que tot és parlable, tot és opinable i tot és negociable i en tot cas, també és cert que vosaltres feu una informació, que aquesta informació potser encara reunia molta més importància quan des de l'Ajuntament no es donava cap tipus d'informació... Tenia molt més valor afegit i molt més mèrit quan el butlletí d'informació municipal ni sortia, com qui diu, perquè se'n van fer tres amb quatre anys, aproximadament... nosaltres en portem ara dos amb un... per tant, intentem seguir i estem treballant ara amb el que està a punt de sortir al juliol, intentem seguir el calendari que ens vam establir.

Et seré molt franc: què més voldria l'Ajuntament de la Bisbal, i l'alcalde de la Bisbal, que poder arribar a acords i amb subvencions amb totes les entitats i amb tots els organismes que hi ha a la ciutat. Si l'Ajuntament pogués, evidentment que es faria, però bé, estem en la situació que estem. Crec que el que hi ha d'haver en aquest cas és diàleg i intentar arribar a punts d'arribada i a punts d'acord. I estic segur que amb el regidor responsable els podeu arribar a tenir.

I.C.:Esperem que sigui així. Senyor Sais, gràcies pel seu temps.

Ll.S.: Moltes gràcies a vosaltres.
 Autor/a    Data d'edició
 
Ignasi Corney Oller   04.07.2008
totbisbal és un projecte independent compromès amb la comunitat, sense cap suport institucional.
És possible pels ajuts dels socis, empreses que s'hi anuncien i, principalment,
per la tasca no remunerada del seu equip i col·laboradors.