Tot sobre la Bisbal d'Empordà i pobles veïns
capçalera
escut  Entrevistes


Pere Teixidor: "el nou POUM està aturat per aquest equip de govern"


Pere Teixidor Hernández té 41 anys i es presenta per tercera vegada consecutiva des de l'any 2003 com a cap de llista a les eleccions municipals per la formació ICV-EA.

Treballa de tècnic de Medi Ambient a l'Ajuntament de Girona des del 2004 i va ser conseller comarcal entre els anys 2003 i 2007.

Es presenta amb un equip renovat, amb il·lusió i ganes d'ampliar la representativitat en aquesta contesa electoral amb la finalitat de tenir la clau de la formació del consistori sortint de les urnes.


En el decurs de l'entrevista explica que "el canvi" no ha complert totes les expectatives, i es mostra crític amb dues qüestions: que el govern no hagi mostrat la feina feta fins ara amb el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), i amb la forma com es gestiona el butlletí d'informació municipal, que entén que serveix per defensar posicionaments de partit mitjançant els recursos municipals.

Com es viu estar sol a l’oposició durant vuit anys?

D'entrada és complicat, perquè has de tocar tots els papers de l'auca i has d'entendre-hi amb tot. A més, quan tens algun dubte no tens amb qui consultar. Aquesta és la part negativa; la positiva és que això fa que d'alguna manera t'hagis d'espavilar. Però un també se'n cansa d'estar sol.

Creus que t’ha faltat equip?

El que ha faltat és potser una visualització de la feina feta. Quan l'Ajuntament està tan polaritzat i hi ha grups tan grans com fins ara, i tu ets un de sol, és tan difícil visualitzar aquesta tasca que d'alguna manera es va diluint i et vas centrant en temes puntuals, i l'equip va fent altres coses. Pensa que dins l'equip d'Iniciativa hi ha gent que també està fent tasca sindical, que ha estat molt forta aquests últims quatre anys. Hi ha hagut persones també que han hagut de marxar per feina. No és tant que no hi hagi equip com que, un cop el tens, costa de mantenir. 

Des del punt de vista d'algú que és dins l'Ajuntament però no forma part d'aquesta polaritat, com has vist aquest últim mandat?

El plantejament que es va fer fa quatre anys era de canvi. I últimament sota aquestes paraules s'hi amaguen moltes coses per no dir res. I et preguntes: "canvi a què?". Semblava que hi havia d'haver canvi, més que de nom, d'actituds, i d'anar a buscar més la participació ciutadana, per exemple, que era un discurs més de tothom. I no hi ha estat. Per tant, sorpresa; allò que es deia, no s'ha fet.

Sorpresa també quant a actituds, quant a personal. Hi havia unes ganes de renovar personal tècnic, i potser el que s'ha de fer abans de dir "posem més gent" és fer un replantejament seriós de com estan els serveis. Perquè això sempre genera conflictes i deixa ferides. Entenc que no s'ha portat massa bé aquest aspecte.

Creus que s'ha judicialitzat la política local?

Hi ha hagut més amenaces que judicis, parlant políticament. Sindicalment sí que hi ha hagut judicis, però moltes vegades és l'arma que hi ha perquè el governant no passi per davant dels drets adquirits de molts treballadors. Hi ha hagut judicialització, i el govern ha fet servir massa aquest recurs abans d'entrar més en diàleg.

Fa poc sortia una sentència contraria a l'Ajuntament per haver tret a concurs la plaça de directora de la llar d'infants. Com la valores?


És conseqüència de tot el plantejament en relació amb el personal. El que diu aquesta sentència és que abans de fer moviments, el comitè d'empresa n'ha de ser partícip, se n'ha d'assabentar, i no es poden fer moviments sense que el comitè ho sàpiga, i això és la primera lliçó que s'ha d'aprendre. La valoro molt positivament en aquest sentit, i també valoro que si hi ha d'haver canvis en les plantilles de personal, que es facin sota una planificació. No hi ha hagut una planificació prèvia, i passen aquestes coses.

I què hi dius que l'alcalde assumeixi el cost econòmic de la sentència?

Més que pagar les costes dels judicis, em quedaria molt satisfet si l'equip de govern hagués aprés la lliçó. Però de debò, perquè de vegades es prenen decisions equivocades i si les haguéssim de pagar, em sembla que després ja ningú voldria dedicar-se a la política. No dic que s'hagin de prendre decisions a la lleugera, però sí que a vegades val més una disculpa o un pas enrere que no totes aquestes qüestions més econòmiques.

Què en penses del pacte de govern fet al seu dia. Sais deia que ICV-EA no havia entrat a governar per CiU. Quina relació teniu actualment?

Quan hi havia la idea de fer un pacte amb Esquerra en minoria tots sabíem què volia dir. De cop es va girar, i pel motiu que fos, jo no sé si va ser tot motiu de CiU o d'Esquerra Republicana... això ja no ho sé, ni toca ara perquè ja fa temps, està clar que allò va marcar un punt final i si ara s'ha de tornar a parlar, s'ha de començar de zero. Aquelles converses havien esgotat qualsevol via, qualsevol relació d'acostament i, a partir d'aquí, cadascú tornava al seu lloc i jo, amb tota la dignitat, vaig voler tornar a l'oposició.

Podem dir que històricament hi ha una problemàtica entre CiU i ICV-EA?  De què vindria?


El que hi ha és un plantejament polític bastant diferent. I penso que a la Bisbal és molt exagerada la distància que hi ha entre Iniciativa i CiU que entre altres municipis.

El problema ve perquè es fan una sèrie de plantejaments molt a la valenta, fàcils, que moltes vegades són més complexos, com en el cas de l'ordenança de convivència, que tot s'arregla a través de càmeres de vigilància i no s'arregla a través d'altres solucions més socials. Jo contra aquestes solucions m'hi rebel·lo en contra. Si es va retroalimentant tot això, la distància s'anirà fent més grossa.

Observàvem en la precampanya com els candidats del PSC i d'ERC (també algun representant de CiU) s'acostava a la vostra presentació. Des d'aquest punt de vista s'aprecia bona entesa, no?

Sempre he dit que en política no s'han de perdre la bona relació i el pensar que anem per tirar endavant una ciutat amb criteris diferents. No ens hem de matar per això. No sé qui va ser primer. Em sembla que va ser Esquerra Republicana que ens va convidar a la presentació i jo també els vaig convidar perquè era l'endemà, i així es va produir i es va fer extensiu a la resta de grups. A mi em va agradar. Em va sorprendre eh! També ho he de dir.

Abans parlàvem del canvi que portàveu tots els grups, Iniciativa també, a les anteriors eleccions. Aprofundim en aquest punt...

El problema que més es va visualitzar amb l'alcalde Romaguera és que ja havia arribat un punt de tancament de portes de l'Ajuntament en relació amb la ciutadania. I penso que va ser un bon gest al principi quan aquell ajuntament va obrir les portes. Als primers dies les portes van estar obertes de bat a bat. Vaig pensar que estava molt bé, que era una bona idea i un bon gest, però es va acabar aquí.

S'han fet algunes cosetes, i algunes molt interessants, i sempre diré que el Pla especial del riu Daró m'ha semblat molt interessant. Ha inclòs també un projecte participatiu, però el Pla director de participació ciutadana... arriba un punt que de la participació ciutadana sembla que se'n faci un negoci, i al final acabes veient que l'estudi que t'han fet t'està dient coses que fa anys que ja sabem. Per tant, si ja sabem que no hi ha cohesió entre entitats, que no hi ha una sèrie de coses... partim d'aquest punt i no del punt zero, perquè tot és temps i diners, i ja portem no sé quant amb aquest Pla de participació ciutadana. No s'han cobert les expectatives en aquest sentit i penso que s'ha volgut anar molt de pressa amb fer coses, i contractar personal, més enllà de fer-ho a través d'una planificació.

És innegable que s'han fet obres de microurbanisme, s'han executat obres que hi havia pendents, hi havia el finançament i els projectes i s'ha fet, però això d'alguna manera ja venia en el plànol. Però jo crec que el canvi no ha cobert les expectatives. 

Tu que en pots parlar de prop, què en penses de la polèmica sobre el mal estat de la hisenda municipal? Qui creus que té raó: el PSC o el govern? La situació és greu o no?

Crec que s'ha fet una aposta tècnica que probablement hagi estat excessiva, però no ho tinc clar. I ho dic així perquè aquestes actuacions tenen un resultat amb el temps. Crec que això ens ho dirà el temps. El següent equip a l'oposició ho veurà. Fins ara, tot amb dades, són estimacions. Veurem. Penso que hem de procurar anar cap a l'eficiència, i no estic dient fer retallades, no estic a favor de les retallades lineals. Hem d'intentar mantenir els temes socials per poder sortir de la crisi d'una forma més educativa, més formativa i per aixecar els ànims.

Esteu fent un seguit de trobades veïnals. Amb les que has mantingut, en què veus que té interès la ciutadania que se solucioni?

Les demandes que s'han fet avui als pisos de la Pau són qüestions de microurbanisme, de tenir la ciutat més o menys endreçada. I també una altra d'equipaments; tot i que hi ha una plaça de joc, és insuficient en aquests moments.

S'està parlant d'aconseguir un nou pavelló esportiu i algun grup ho porta al programa...


Independentment de la disponibilitat econòmica que tinguem per fer un pavelló nou ara ja o a quatre anys vista, que ho veig complicat, el que s'ha de fer és una planificació del territori; tenir la parcel·la i dir "aquí hi hauran d'anar espais esportius". I veig que s'ha de fer a l'altra banda, no al costat de la zona esportiva. Hem d'equilibrar la ciutat, perquè una cosa és que tinguis una biblioteca que has de situar en algun lloc, o una estació d'autobusos, i una altra és que tinguis espais, si no d'ús diari, quasi diari, que aquests sí que han d'estar més repartits en el territori.

I vosaltres quin punt o punts base porteu al vostre programa electoral?


Parlem d'equilibrar la ciutat en serveis i equipaments, fer una ciutat més sostenible territorialment. Com que també hem viscut una època de molt creixement urbanístic no veiem necessari haver de créixer en habitatges, però sí que es veu necessari aspectes com ordenar el territori. També parlem d'ordenar espais dedicats a zona industrial, en aquests moments escampats en diferents punts del territori, a veure què se'n fa i quins serien els usos més industrials, entenent des d'indústria pesada fins a indústria de serveis...

... però tot això no quedarà regulat al POUM?

És clar, però el nou POUM està aturat per aquest equip de govern, i ja fa jo diria un any que es podria ensenyar alguna cosa i no s'ha ensenyat.

Sais ens deia que aquest POUM el podria presentar el nou govern... s'estan guardant algun as a la màniga?

Sí, però no s'ha fet i ja fa un any que s'ha fet i no s'està ensenyant la feina feta. Jo diria que més que guardar, aquest govern no té unitat en el que és la redacció del POUM. Aquest govern, dins seu, ha bloquejat la redacció del POUM. Es podia haver presentat la feina feta. Porten molts anys treballant-hi i no té sentit aturar-ho.

Tornant als punts que defensem, malgrat la crisi pensem que s'ha d'intentar mantenir al màxim els serveis socials. No hi pot haver retallades lineals en aquest aspecte. Tenim idees també per potenciar la cultura de la ciutat anant de bracet amb el comerç i amb l'activitat econòmica i de serveis de la ciutat. Els equipaments culturals han d'estar oberts al seu entorn. No tindria sentit un museu-vitrina; el museu ha de ser participat. Es tracta de dinamitzar. Per què no fer una aposta per un carnet cultural com el de la biblioteca amb el que puguis tenir descomptes al teatre o per si ets més gran de... o més petit de... o descomptes al teatre si sou quatre? Afavoreixes la vida social. Falta cohesionar socialment la ciutat. La societat bisbalenca està bastant dispersa, i és un greuge que tenim.

Penses que la informació que rep la ciutadania de l'acció del consistori és suficient, o que es trasllada adequadament?

No, no es trasllada correctament. Penso que tenim el repte tots plegats, però és clar, ja que nosaltres no l'hem iniciat, ho hem de dir... que el butlletí sigui útil i no un butlletí en el qual cada regidor expliqui la feina que fa. No ha de ser això, no ha de ser un butlletí de regidories sinó d'Ajuntament.

Demanes cohesió?


Exactament. Hi ha escrits signats per regidors en els quals es diu 'hem obtingut això'. Escolti'm, parli com a Ajuntament, no com a regidor. En tot cas, vostè, si forma part d'un partit polític, faci el seu butlletí i expliqui que gràcies a vostè s'ha fet això. Però no ho expliqui al butlletí municipal. No és el lloc. Això et dóna aquest desavantatge, des de l'oposició, de dir que s'està fent un butlletí i no s'està fent servir correctament.

Estàs dient que s'està jugant de forma partidista amb diners municipals?

És que és així.

Si la gent vota 13 o 17 regidors, per què no poden governar tots? Estem molt lluny d'un govern d'unitat?


Jo no hi he cregut mai amb els governs d'unitat. O hi ha una línia d'esquerres o hi ha una línia més aviat conservadora. Els programes defineixen. En alguns casos; en el nostre cas estem bastant allunyats. Una altra cosa és que ens puguem acostar i si hi ha punts en els quals no ens hàgim de trobar, o no ens ajuntem o bé en parlem d'aquí a quatre anys. Hi ha qüestions en què si no hi ha entesa, es poden postposar.

Els resultats dels últims quatre anys a data d'avui us donarien un regidor. Què penses que us pot faltar per tenir el segon? T'atreviries a fer una travessa?

Nosaltres anem a dos i escaig. I fins aquí puc llegir. En aquests moments no m'atreveixo a fer travesses i tampoc te la faria. M'obligues?

No, aquí no obliguem a ningú...


No crec que hi hagi majories absolutes. Segur. I és probable que costi de fer un govern entenent que hi ha dos partits que tenen serioses dificultats com són Esquerra i PSC.

O sigui que si ERC i PSC fan resultats, els partits clau són CiU i ICV-EA. Quines opcions té ICV-EA de ser clau?


Moltes. Mira, hem de sumar nou. A partir d'aquí hem de veure com es pot fer. Es pot fer un tripartit o un bipartit, no?

Per acabar, si vols adreçar un missatge als nostres lectors...

Nosaltres tenim ganes d'incidir en la ciutat i hem fet un equip que penso que està molt bé. Tenim gent preparada que ha fet tasques de promoció econòmica, tenim persones que treballen en educació, en ecologisme actiu, i tenim un bon equip per donar una visió molt potent sobre els nous valors que l'ecologisme social ha de donar a la nostra ciutat, que penso que ja toca. Qui vulgui que pugi al carro, que nosaltres estarem encantats.

Moltes gràcies i sort!


Molt bé.

Temes relacionats

Presentació del candidat a través de totbisbal.tv
Especial eleccions municipals 2011


 Autor/a    Data d'edició
 
Ignasi Corney Oller   08.05.2011
totbisbal és un projecte independent compromès amb la comunitat, sense cap suport institucional.
És possible pels ajuts dels socis, empreses que s'hi anuncien i, principalment,
per la tasca no remunerada del seu equip i col·laboradors.