Tot sobre la Bisbal d'Empordà i pobles veïns
capçalera
escut  Entrevistes


Josep Canals, escultor


L’escultor Josep Canals Miquel ha presentat aquest estiu una mostra de les seves obres a Torre Maria i al Castell de la Bisbal. Dins del seu taller, situat a Casavells, aconsegueix transformar un bloc de marbre i crear una peculiar obra escultòrica que, com diu, es basa o fonamenta en els estudis matemàtics (1858) fets simultàniament en el temps per A.F. Möbius i J.B. Listing. Ell, però, ha de fer un treball previ d’investigació i d’assaig de torsions de graus diferents, aplicats a una cinta de material flexible, unida pels extrems, convertint-la d’aquesta manera en un element d’una sola cara i contorn. L’artista és barceloní, però fa gairebé 40 anys que viu al Baix Empordà.

Hola Josep. D'on et ve l'art de fer escultures?

De molt jove havia fet estudis de dibuix lineal a l’Escola Industrial de Barcelona. Més endavant vaig treballar al taller d’escultura de Josep Miret, i també al taller que l'escultor Marcel Martí tenia a Peratallada; li mancava un ajudant i em va contractar a mi. També vaig treballar amb Manel Álvarez.

L’any 1984 em vaig instal·lar en una casa de Corçà amb el propòsit de poder donar curs a les meves idees, i a mida que anava fent provatures, vaig aconseguir crear les formes que volia.

Amb quins tipus de materials treballes?

El que més utilitzo és el marbre. Aquí en tinc una pila de blocs. També treballo amb ferro, fusta i bronze. Primerament faig un esbós o dibuix, i la maqueta del que vull crear, amb un material modelable com pot ser el poliuretà, amb la base de seguir les teories matemàtiques de la cinta d'A.F. Möbius i J.B. Listing.[i]

En què consisteix la cinta d'aquests autors?

T'ho ensenyo de forma pràctica. Unim aquesta beta pels dos extrems i li donem al mateix temps mitja volta, perquè és plana. Si es tractés d'un element d'estructura quadrada li hauríem de donar un quart de volta. Com pots veure, la banda, amb aquesta acció, es converteix en un disseny tridimensional amb només una cara i contorn, perquè la pots resseguir amb un llapis i tornes a arribar al punt inicial.

Vindria a ser com el peix que es mossega la cua, o el mític Ouroboros?

Bé, sí, i posats a fer, també podem dir que és com el símbol de l'infinit, figura convinguda que s'ha dissenyat semblant més o menys un número vuit posat en horitzontal i més allargassat.

És veritat. M'impacten aquests blocs de marbre que tens en cru que convertiràs en una escultura sinuosa. Com ho fas?

Com tot, és practica. S’han de realitzar prèviament els càlculs pertinents perquè la peça resulti harmonitzada, i desprès s'han de modelar i polir amb molta cura totes les superfícies i vores. Són hores de treball que demana cadascuna de les peces.

I una vegada acabades, les teves escultures inviten a tocar-les.

(Somriu). Bé, referent a això que preguntes, existeixen altres coses més fines que les meves escultures, evidentment.

Ens entenem. De fet, la bellesa de l'art també consisteix en tot el que et suggereix, i en les  teves obres hem pogut parlar de matemàtiques. Pertanyies al col·lectiu Memé Detràs?

Sí, fins l'any 1991 existia el taller de Millars, que estava format pels artistes Francesc Carbonell i Pilar Vinyet, i aquests mateixos anys vam pensar ampliar-lo amb altres artistes i vam crear Memé Detràs. Va funcionar fins a finals de la primera dècada del 2000.

He vist un programa fet per la Fundació Valvi de l'any 2014, on consta la teva obra i també el teu blog. Tens una llarga trajectòria artística.[ii]

He fet exposicions en sales de Girona, de Barcelona, i també de França. He exposat en diversos espais públics, darrerament a Torre Maria i al Castell de la Bisbal.

Tens alguna escultura preferida, o això no succeeix?

Sempre hi ha alguna escultura que et dóna més satisfacció, un cop acabada.

Et sorprens a tu mateix davant d'una obra acabada?

En el meu cas, la sorpresa està al principi, en veure la forma abans de crear-la.

Això encara és més interessant. Moltes gràcies, Josep.

[i] Referent a la cinta de Möbius podeu consultar: https://ca.wikipedia.org/wiki/Cinta_de_Möbius

[ii] Al blog de Josep Canals hi consten també les obres de la seva companya Núria Efe, artista multidisciplinar.

 

 


 Autor/a    Data d'edició
 
Rosa M. Masana Ribas   28.10.2015
totbisbal és un projecte independent compromès amb la comunitat, sense cap suport institucional.
És possible pels ajuts dels socis, empreses que s'hi anuncien i, principalment,
per la tasca no remunerada del seu equip i col·laboradors.