Aquesta web resta tancada en espera d'administradors agosarats. Contacta'ns
Ens obliguen a molestar-te amb l'obvietat que aquesta web usa cookies. Tancar | Més informació
Tot sobre la Bisbal d'Empordà i pobles veïns
capçalera
 Concurs de fotografia de la Festa Major 2008
Sortida de 225 bisbalenques cap a Sevilla
Detalls del Mundial
XIV Fira de Circ - Deados - Roman - Aeromantiks - Ganso y Cia
M. Rosa Güell - Llevadora

Cerca a totbisbal


Afegir article
Registrar-se
Accés usuaris

Recuperar dades

L'emissora de la Bisbal d'Empordà i pobles veïns La televisió de la Bisbal d'Empordà i pobles veïns Vols gestionar "un altre tot"? Què és guifi.net i com te'n pots beneficiar

  L'article    
vinetaExcés de soroll
Sinopsi
Els autors del text expressen la molèstia que suposa la conversió d'aquest espai en un escenari per a tot tipus d'accions, especialment a l'estiu, però també durant l'any, amb conseqüències per a la salut, el descans i el desenvolupament de la feina.

Veïns que passegem, treballem i vivim a la plaça Major de la Bisbal estem molestos amb el nivell de soroll que es genera en aquest espai de la ciutat. Cal una visió global i una reflexió que consideri aquesta problemàtica en conjunt, més enllà de l’activitat que “només” fa cadascú individualment. Hi ha qui actua com si el centre històric fos un local municipal tancat i insonoritzat, on es gaudeix d’un bonic escenari però, certament, parlem d’una via pública per a ús dels ciutadans, tots en igualtat de drets i a favor de l’economia i de la imatge de la ciutat.

Detectem diversos focus o problemes de contaminació acústica:

 • El campanar de l’Església. Les campanes toquen amb excés de volum durant molta estona i amb més freqüència de l’habitual. Podrien deixar de tocar definitivament o es podria restringir el seu toc com en altres municipis, atenent que avui tots portem rellotge o mòbil i la funció d’indicar les hores ha perdut la seva utilitat.
 • Els nens i nenes que participen en els casals d’estiu descansen fent rebombori o preparen activitats a les escales de l’església fent soroll. En ocasions ve un dia un grup, al següent un altre... essent possible que coincideixin diversos casals en una mateixa setmana d’estiu.
 • Amb el començament del curs, al setembre, les mares i pares porten les criatures a partir de les cinc de la tarda a les escales, on salten, juguen i criden durant estona.
 • Hi ha nens que baixen les escales de l’església fent cops amb monopatins.
 • Gossos que es passen una hora de rellotge bordant.
 • Grups de persones amb música a tot drap (o sense, però criden) que s’instal·len a les escales de l’església o en el carreró que porta a la plaça Germans Sitjar.
 • La recollida d’escombraries es fa amb el motor del vehicle engegat, i els operaris han de cridar per parlar entre ells, a la nit.
 • La neteja dels carrers al matí es fa amb màquines i aspiradores que emeten molt de soroll, havent-hi escombres i mànegues.
 • Amb la música: durant l’any tenen lloc diverses actuacions. A vegades es fan proves de so i acte seguit es deixa un disc o música sonant fins que arriba el concert. Altres vegades es fan concerts vinculats o patrocinats per establiments que fan ús de l’espai públic per a dur a terme la seva activitat lucrativa o privada, a tot volum, que no permeten el descans o la tranquil·litat ni tancant els balcons. Aquestes funcions “amb música” sovint es vesteixen amb l’etiqueta ‘activitats culturals’. En altres ocasions la gent sopa al carrer –entre cridòria, cants, aplaudiments i rialles generals– i els responsables dels establiments no adverteixen que hi ha veïns.
 • ...

És per aquests fets que demanem respostes a:

 • Qui vetlla pel compliment dels criteris acústics de l’ordenança de civisme i del mapa de capacitat acústica?
 • Quan passa la policia municipal i avisa els responsables?
 • El permís que s’ha atorgat a algunes activitats econòmiques privades per fer ús de l’espai públic té en compte criteris sonors i de benestar del veïnat? Quins criteris són els que han permès l’obtenció del permís? Com es pot atorgar un permís per dur a terme una activitat si no es pot mesurar si és legal o no?
 • Qui controla la sobreocupació de l’espai públic de les terrasses?
 • Els casals poden ensenyar els nens a comportar-se sense fer crits?
 • Per què no es porta la mainada als parcs infantils?
 • La institució eclesiàstica ha de seguir fent sonar les campanes en ple segle XXI?
 • Hi ha espais on anar a jugar amb monopatí. Per què no s’hi va?
 • Es pot evitar que les màquines de neteja facin tant de soroll. Per què no es fa?
 • ...

Com a conseqüència directa del soroll, hi ha famílies que se’n van del centre històric per buscar habitatge lluny, o que no hi volen venir a viure.

L’alcalde, Lluís Sais, s’ha compromès a parlar amb els veïns sobre aquesta qüestió, i esperem que actuï en benefici de tothom d’acord amb la legislació vigent.

Fan falta solucions per no donar un cop de peu a la pedra ara i trobar-nos-la de nou d’aquí a uns mesos. Per això, proposem que es facin mesuraments amb aparells homologats als que el consistori està obligat d’acord amb la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica i que es respecti el mapa de capacitat acústica del centre històric, que estableix el màxim de decibels que hi pot haver en diferents franges horàries (de 60 dB de 07.00 h a 23.00 h i de 50 dB de les 23.00 h fins les 07.00 h) i, a més, que s’estudiï limitar el número d’activitats a la zona durant un temps determinat, especialment restringit durant l’estiu. Per altra part, es pot estudiar també dur a terme els concerts en espais municipals.

Moltes gràcies!

 
Ignasi Corney Oller (40359007-X)
M. Esperança Figa Sastregener (40285123-W)
Albert Morcillo Zorrilla (46538610-L)


     
     
   
Autor/a Veïns de la plaça Major
Tema Ciutat
24.08.2017
 Comentaris de l'article
vinyetaJaume Figa Dijous 14 de setembre del 2017
a les 8.19 h

Diu:
En ple debat sobre el descans dels veïns de la Plaça Major, el primer canvi que he detectat ha sigut per part de l'administració. Han incorporat la recollida de vidre porta a porta dels bars amb un soroll espantós a les 7 del matí. Excel·lent despertador, i un mal símptoma de la voluntat de l'Ajuntament de vetllar pels ciutadans.
vinyetaCristina Colom Aguilera Divendres 25 d'agost del 2017
a les 18.09 h

Diu:
Srs. veïns que us queixeu, quan compres una casa o muntes un negoci en una plaça tan cèntrica com la Pl. Major, saps les conseqüències que pot comportar.
Suposo, veient que us queixeu de tot, que el tema és aquest, queixar-vos. A mig de muntanya possiblement tindrieu silenci absolut. O no, els ocells també deuen molestar, no?
vinyetaCristina Colom Aguilera Divendres 25 d'agost del 2017
a les 18.05 h

Diu:
Casals d'estiu: fomenten el coneixement de la ciutat, igual com també fan parada a l'ajuntament, escoles, jutjats, mossos, policia local, castell, parcs, fonts, places... Tanquem els nens també a l'estiu dins una aula?
Concerts: hi ha música per a tots els gustos però "sense música la vida seria un error"
[Continua]
vinyetaCristina Colom Aguilera Divendres 25 d'agost del 2017
a les 18.02 h

Diu:
Campanes: és com qui viu al costat de la via del tren (treiem el tren?).
Nens jugant a la plaça: qui viu al costat dels parcs infantils també s'ha de queixar per molèsties? O potser seria millor els nens tancats a casa jugant amb consoles i mobils?
[continúa al següent comentari]
vinyetaCristina Colom Aguilera Divendres 25 d'agost del 2017
a les 18.00 h

Diu:
Bona tarda Sr. Figa.
Jo no el conec i dubto que vosté em conegui a mi com per jutjar si pateixo sordesa o no. Segur que molta gent que si que pateix aquest fet estaria encantada de sentir tot això que a vosté li "molesta". És més, no se d'on ha tret que soc sorda si en el meu comentari en cap moment ho he posat.
vinyetaJaume Figa Divendres 25 d'agost del 2017
a les 11.53 h

Diu:
Molt bé Cristina C, però no acabo d'entendre que pel fet que tu siguis sorda, el clero es pugui saltar la legalitat vigent.
vinyetaCristina C Divendres 25 d'agost del 2017
a les 11.22 h

Diu:
Espectacular que en ple Segle.XXI s'hagin de llegir comentaris així!
A partir de les 12 de la nit no teniu cap activitat música la,per tant, les hores de descans les teniu.
Jo visc en un poble veí en una casa al costat de l'església i per molt que sonin gairebé no me'n dono compte que han sonat. Aneu a viure a mig de bosc!!!!!!
 Sindicació als articles de totbisbal   T'expliquem què és l'RSS whatsapp
totbisbal és un projecte independent compromès amb la comunitat, sense cap suport institucional.
És possible pels ajuts dels socis, empreses que s'hi anuncien i, principalment,
per la tasca no remunerada del seu equip i col·laboradors.

totbisbal.com/articles/detallsarticles.php?nIdArticle=970
totbisbal.com 2004-2022 - Plaça Major 2, 1r A - 17100-La Bisbal d'Empordà- Tel. 669505953